Bu makalemizde kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi kayda alınması suçu hakkında ve TCK 133. maddesi kapsamında genel bilgilere yer verilecektir. Buna göre; Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen ya da bu konuşmaları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve dört bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
6352 sayılı ve 2012 yılında yapılan değişiklikle açıklanan suçlara ait cezaların caydırıcılıklarının sağlanması ve etkinliğin sağlanması bakımından artırım yoluna gidilmiştir.
Suçun konusunu kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların hukuka aykırı olarak kaydedilmesi şeklinde elde edilen veriler oluşturur. Bu suç türünde kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmalar açıklamasından iki veya daha çok kişi arasındaki yüz yüze yapılan konuşmalar anlaşılmalıdır.
Burada bir haberleşme aracı kullanılarak yapılan konuşmalardan bahsedilmez. Haberleşme aracı ile yapılan konuşmaların hukuka aykırı olarak dinlenmesi ve / veya kaydedilmesi durumunda TCK 132. maddesi kapsamında haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu oluşacaktır.
Suçun faili taraflar arasındaki konuşmanın tarafı olmayan herhangi bir kişi olup suçun mağduru ise istisnasız herkes olabilir. Suç, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların, taraflardan herhangi birinin rızası bulunmaksızın bir aletle dinlenmesi ya da konuşmaların bir ses alma cihazı ile kaydedilmesi ile oluşur. Ayrıca rızanın açık ya da örtülü bir şekilde ama mutlak surette bulunması gerekir.
Ses almaya ve kaydetmeye yarayan her türlü cihaz yasa kapsamında açıklanan alet vasfındadır. Ceza Muhakemesi Yasası 140. maddesi kapsamında yasa gereğince yapılan teknik dinlemeler ise bu suç kapsamında değerlendirilmez.
Suçun tamamlanması için taraflar arasındaki konuşmaların eksiksiz bir şekilde dinlenmesi veya kayda alınması zorunlu bir unsur değildir. Failin suça ilişkin icra hareketlerini bir şekilde tamamlayamamış bulunması hali teşebbüs ve cezada indirim kapsamında değerlendirilebilir.
Bu suç, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlar arasında yer alır. Ayrıca CMK 253. maddesi kapsamında uzlaşma hükümlerine tabidir.
İzinsiz ortam dinleme cezası, özel hayatın gizliliği, TCK 132, haberleşmenin gizliliğini ihlal, izinsiz ses kaydı yapmanın cezası, yasadışı dinlemenin cezası, izinsiz ses kaydı tazminat, ceza avukatı istanbul ve benzeri tüm konularla ilgili hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.