İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.
Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) dilekçesi, mirasçılar (varisler) tarafından yapılan başvuru üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh hukuk mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösterir şekilde verilen belgedir.
Mirasçı atamaya ya da vasiyete dair ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden itibaren bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kişiye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı ya da vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.
Mirasçılık belgesi verilmesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 382. maddesi uyarınca çekişmesiz yargı işlerindendir (6100 S. K. m. 382/II-c-6). Çekişmesiz yargı işlerinde, niteliğine uygun düştüğü ölçüde ve aksine bir hüküm bulunmadığı müddetçe basit yargılama usulü uygulanıp resen araştırma ilkesi geçerlidir. 6100 sayılı yasanın 103. maddesine göre çekişmesiz yargı işlerinin adli tatilde de görülmesi mümkündür.
Mirasçılık belgesinin (veraset ilamının) geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.
01.10.2011 tarihinde yasada yapılan değişiklik uyarınca bu belgenin noterler tarafından da verilebileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Ancak yasal mirasçılardan herhangi birinin Türkiye’de ikamet etmemesi ya da Türk vatandaşı olmaması durumunda mirasçılık belgesi için mahkemeye başvurulması zorunludur. Bu nedenle uygulamada bu halde noterler tarafından mirasçılık belgesi verilmemektedir.
Mirasçılık belgesi talebi için görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme açısından ise bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle mirasçılık belgesi için mahkemeye başvurulması durumunda bu mahkeme Türkiye’nin herhangi bir yerindeki sulh hukuk mahkemesi olabilir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu 114/1-c maddesi uyarınca mahkemenin görevli olması dava şartıdır. Aynı kanunun 115. maddesi uyarınca da mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını davanın her aşamasında kendiliğinden gözetmesi gerekir.Bu nedenle dilekçe yazıldıktan sonra görevli mahkemeye başvurulması, hata yapılmaması açısından önemlidir.
Davanın hasımlı ya da hasımsız açılması mahkemenin yasa ile belirlenen görevine etkili değildir.
Tüm hukuki destek talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi 08504201155 şeklindeki iletişim hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilir, tüm hukuki taleplerinizi iletebilirsiniz.