Özel Evrakta Belgede Sahtecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Özel Evrakta Belgede Sahtecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Özel Evrakta Belgede Sahtecilik Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Özel evrakta belgede sahtecilik suçu nedir, özel belgede (evrakta) sahtecilik suçunun cezası nedir, evrakta sahtecilik cezası ne kadardır?

Özel evrakta belgede sahtecilik suçu TCK 207. maddesinde Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre; Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Suçun faili herhangi bir kişi olabilir, mağduru ise toplumdur. Suçun maddi konusu ise özel belgedir.

Bu suçun resmi evrakta sahtecilik suçundan farkı, özel evrakta sahtecilik suçunda suçun kamu görevlisi ve kamu görevlisi dışında bir kişi tarafından işlenmesi anlamında bir ceza tespitine gidilmemiştir.

Özel evrakta belgede sahtecilik suçu nasıl oluşur?

Suçu oluşturan hareketler;

  • Bir özel belgeyi sahte olarak düzenlemek veya gerçek olarak düzenlenmiş bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek ve kullanmak (TCK md. 207/1)

Özel belge içeriğinin yalan olması veya gerçeği yansıtmaması özel belgede sahtecilik suçunu oluşturmamaktadır. Bununla birlikte, özel belgenin sahte olarak düzenlenmesi veya değiştirilmesi suçun oluşması için yeterli olmayıp özel belgenin aynı zamanda kullanılması da gerekir.

  • Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanmak (TCK md. 207/2)

Buna göre; TCK 207. maddesinin uygulanabilmesi için sahte olarak düzenlenen belgeyi kullanan failin TCK 207/1 maddesinde açıklanan ve belgenin sahte olarak düzenlemek ve değiştirmek aşamasına katılmamış olması gerekmektedir. Kişinin bu aşamalara katılması halinde TCK 207/1 hükmü uyarınca cezalandırılması söz konusu olabilecektir.

Özel belgede sahtecilik suçunun oluşması için suça konu evrakın aldatma kabiliyeti bulunmalıdır. Emsal Yargıtay kararları da bu yöndedir.

Daha az ceza verilmesini gerektiren hal

TCK 211. maddesi uyarınca; Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı ya da gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla belgede sahtecilik suçunun işlenmesi durumunda, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

İçtima

TCK 212. maddesi uyarınca; Sahte resmi veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması halinde, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Özel evrakta belgede sahtecilik suçu avukat istanbul

Özel evrakta belgede sahtecilik suçuna ilişkin tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki