Resmi belgede evrakta sahtecilik suçu, TCK 204. maddesinde, Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Görevi nedeniyle düzenlemeye yetkili bulunduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı şekilde belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi ise üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Suçun maddi konusu resmi belgedir. Evrakta sahtecilik suçlarının hukuki konusu ise kamu güvenidir. Resmi evrakta sahtecilik suçunun faili herkes olabilir. Failin kamu görevlisi olması durumu ise Türk Ceza Kanunu 204/2 maddesi uyarınca cezanın artırılması nedenidir.
Failin kamu görevlisi olmasına rağmen işlenen suç ile failin kamu görevi arasında bir irtibatın bulunmadığı durumlarda cezanın artırılması sebebi oluşmayacaktır. Bir başka ifade ile bu durumda TCK 204/2 değil 204/1 uygulama alanı bulacaktır.
Suç, seçimlik hareketli suçlardandır. Resmi belgenin sahte olarak düzenlenmesi, gerçek bir resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi, sahte resmi belgenin kullanılması hareketlerinden herhangi birinin meydana gelmesi ile oluşur. Sahte resmi belgenin kullanılması eyleminde kullanılan sahte belgenin kişinin kendisi veya başkası tarafından düzenlenmiş olmasının önemi yoktur.
Yasa gerekçesinde bu husustan; Belgenin, eski dilimizdeki evrak kelimesi karşılığında kullanılmakta olup, yazılı kağıt anlamına geldiği açıklanmıştır. Bu nedenle, yazılı kağıt niteliğinde olmayan bir şeyin, ispat kuvveti ne olursa olsun, belge niteliği taşımadığı belirtilmektedir.
Kağıt üzerindeki yazı, anlaşılır bir içeriğe sahip olmalıdır. Bununla birlikte bir irade beyanı içermesi gerekir. Ayrıca belgeden söz etmek için, kağıt üzerindeki yazı içeriği hukuki bir kıymet taşımalı, hukuki bir hüküm ifade etmeli, hukuki bir sonuç doğurmaya elverişli olmalıdır.
TCK 210. maddesinde hangi belgelerin resmi belge niteliğinde olduğu düzenlenmiştir. Buna göre;
resmi belge hükmündedir. Özel belgede sahtecilik suçunun konusunun bu belgelerden biri olması halinde resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümler uygulama alanı bulacaktır.
TCK 204/3 uyarınca; Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
TCK 211. maddesi uyarınca; Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacı ile belgede sahtecilik suçunun işlenmesi durumunda, faile verilecek ceza, yarı oranında indirilir.
TCK 212. maddesinde içtima ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Buna göre; Sahte resmi veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması durumunda, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi, maddenin birinci fıkrasında açıklanan suç için sekiz yıl, ikinci fıkrasında açıklanan suç açısından on beş yıldır.
Resmi belgede (evrakta) sahtecilik suçu, cezası, ceza avukatı istanbul ve diğer tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızı kullanarak hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.