Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan Suçu Hakkında

Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan Suçu Hakkında
Ceza Hukuku
Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan Suçu Hakkında

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu nedir, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun cezası nedir?

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu, TCK 206. maddesinde Kamu Güvenine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bir resmi belgeyi düzenleme yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, cezanın alt sınırı üç ay olmak üzere iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Bu suç ile korunan hukuki değer kamu güveni olup suç herkes tarafından işlenebilir. Suç, kasten işlenebilen suçlardandır.

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu nasıl oluşur?

Suç, bir resmi belgenin düzenlenmesi sırasında yalan beyanda bulunulması ve buna ilişkin belgenin düzenlenmesi ile oluşur. Suçun oluşması için kişi resmi belgeyi düzenleme yetkisine sahip kamu görevlisine yalan beyanda bulunmalıdır. Beyan, yazılı ya da sözlü olabilir. Suçun oluşması için yalnızca beyanda bulunulması yeterli değildir, bu yalan beyan ile kamu görevlisi tarafından belge düzenlenmiş olmalıdır.

Türk Ceza Kanunu 206. maddesindeki “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak” suçunun oluşabilmesi için, sanığın açıklamaları üzerine oluşturulan resmi belge, bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce sahip olmalıdır. Kişinin beyanını alan memur, bu beyanın doğruluğunu araştırmak ve daha sonra edindiği kanaat ile resmi belgeyi düzenlemek durumundaysa, yani resmi belgenin yalnızca sanığın beyanı ile değil, memur tarafından yapılacak inceleme sonucunda meydana getirilmekte ise düzenlemede tanımlanan suç oluşmayacaktır.

Bu bağlamda TCK 268. maddesine de değinmek gerekmektedir. Nitekim TCK 268. maddesi uyarınca; İşlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, başkasına ait kimliği veya kimlik bilgilerini kullanan kimse, iftira suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır. Yine Kabahatler Kanunu 40. maddesi uyarınca; Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından idari para cezası verilir.

Açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya dek gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usulü bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır. Kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda ise, bu nedenle gözaltına alma veya tutuklanma durumuna derhal son verilir.

İçtima

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun, bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi durumunda, TCK 43/1 uyarınca zincirleme suç hükümleri uygulanır.

Şikayet

Suç, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlardan değildir.

Görevli mahkeme

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu avukat istanbul

TCK 206,

İfadede yalan beyan suçu,

Polise yalan beyanda bulunmanın yalan ifade vermenin cezası,

Kimliği hakkında yalan beyanda bulunmak tck,

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan imar barışı,

Adli makamları yanıltma suçu tck,

ve tüm hukuki konulardaki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki