Seyirden yasaklanma, tarifi 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda yapılmış bir tedbirdir. Bu kapsamda seyirden yasaklanma, kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacı ile müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girişinin yasaklanmasıdır.
Seyirden yasaklanmanın hukuki alt yapısı, 6222 sayılı yasanın 18. maddesidir. Kişinin, 6222 sayılı yasa içeriğinde tanımlanan ya da yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlar nedeniyle mahkeme tarafından kurulan hükümde, hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir.
Hükmün kesinleşmesi ile infazına başlanan seyirden yasaklanma yaptırımının süresi, cezanın infazı tamamlandıktan itibaren bir yıl geçmesi ile birlikte sona erer.
Bu güvenlik tedbirine ceza verilmesine yer olmadığı kararı ile birlikte hükmedilmesi durumunda, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl geçmesi ile bu güvenlik tedbirinin uygulanmasına son verilir.
Güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklama kararı 25/05/2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu hükümlerine göre kaydedilir. Yukarıda açıklamış olduğumuz bir yıllık süreler, ikinci kez seyirden yasaklanma yaptırımına karar verildiğinde “üç yıl”; üçüncü kez seyirden yasaklanma yaptırımına karar verildiğinde ise “beş yıl” olarak uygulanacaktır.
6222 sayılı yasanın on sekizinci maddesi kapsamındaki seyirden yasaklanmaya ilişkin hükümler, taraftar gruplarınca spor alanlarının dışında işlenen kasten yaralama, hakaret veya tehdit içeren tezahürat ve mala zarar verme suçları açısından da uygulanır.
6222 sayılı kanun kapsamına giren suçlar nedeni ile soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulamaya konulur.
Tedbirin kaldırılmasına soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından karar verilir. Bu makamlarca tedbirin kaldırılmasına karar verilmediği hallerde yasağın uygulanmasına koruma tedbiri olarak devam edilecektir.
6222 sayılı yasanın 18. maddesinin dördüncü fıkrasında bu soru cevaplandırılmıştır. Buna göre;
Koruma tedbiri olarak uygulanan ve güvenlik tedbiri olarak hükmedilen spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbirine ilişkin bilgiler, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde tutulan bu amaca özgü elektronik bilgi bankasına derhal kaydedilmektedir.
Yasaya göre bu bilgi bankasına spor kulüpleri ve federasyonların erişimi de sağlanır. Yasaklanan kişilere ait bilgiler, ilgili spor kulüpleri ve yurt dışında yapılacak müsabaka öncesinde müsabakanın yapılacağı ülkenin yetkili mercilerine de bildirilir.
Koruma tedbiri olarak uygulanan spor müsabakalarını seyirden yasaklanmaya dair tedbirin kaldırılması üç halde mümkün olabilmektedir. Bunlar;
şeklindedir. Bu hallerde koruma tedbiri olarak uygulanan spor müsabakalarını seyirden yasaklanmaya dair tedbir derhal kaldırılır.
Bu şekilde verilen kararlar, Cumhuriyet başsavcılığı ya da mahkemelerce işlemi yapan kolluk birimine derhal bildirilir ve kolluk tarafından elektronik bilgi bankasına işlenir.
karar verilmesi durumunda, kararın kesinleştiği tarihten itibaren; ön ödeme halinde ise, ön ödemede bulunulduğu tarihten itibaren, bir yıl süre ile spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbirinin uygulanmasına devam edilir.
Yasa uyarınca alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisinde olduğu açıkça anlaşılan kişiler, müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına alınmaz.
Kişinin bu şekilde açıklanan alanlara girmesi ve dışarı çıkmama konusunda ısrar etmesi durumunda zor kullanılarak dışarı çıkarılır ve yine yasanın 18. maddesi hükümleri uyarınca bir yıl süre ile spor müsabakalarını seyirden yasaklanır.
6222 sayılı yasanın 18. maddesinde seyirden yasaklanan kişilerin yükümlülükleri konusuna açıklık getirilmiştir. Buna göre spor müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi,
müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın olan genel kolluk birimine başvurma ile yükümlüdür. Bu yükümlülüğün takibinde kolluk birimleri tarafından biyometrik yöntemler de kullanılabilecektir.
Bu yükümlülüğe aykırı hareket eden kişi hakkında, her bir müsabaka için yirmi beş günden az olmamak üzere adli para cezası verilir.
Kanunda, seyirden yasaklanan kişilerin yasak süresince bulunamayacağı faaliyetler de açıklanmıştır. Buna göre; hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanma kararı verilen kişiler, yasak süresi boyunca spor kulüpleri ve federasyonlarda, taraftar derneklerinde yönetici olamaz; spor müsabakalarında hakem, temsilci veya gözlemci olarak görev yapamaz.
Seyirden yasaklanma avukat, hukuki danışmanlık hizmetleri için ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilir, hukuki yardım ve destek taleplerinizi iletebilirsiniz.