İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.
Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Suç duyurusu dilekçesi, bir suça ilişkin ihbar ya da şikayetin söz konusu olduğu durumlarda konunun Cumhuriyet savcılığı ya da kolluk kuvvetlerine iletilebilmesini sağlayan dilekçedir.
Ceza Muhakemesi Kanunu 158. maddesi uyarınca suça ilişkin ihbar ya da şikayetlerin, Cumhuriyet Başsavcılığı veya kolluk makamlarına yapılması mümkündür. Bununla birlikte, valilikler, kaymakamlıklar veya mahkemeye yapılan ihbar ya da şikayetler, yasa uyarınca ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Suç duyurusu dilekçesi ne zaman sonuçlanır sorusunun cevabı yürütülen soruşturmanın detayı ve yürüten makamın iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir.
Yurt dışında işlenmesine rağmen takibinin ülkemizde yapılması gereken suçlar hakkında, Türkiye Cumhuriyeti elçilik ve konsolosluklarına da ihbar ya da şikayette bulunulabilir.
CMK 158. maddesinde, ihbar ya da şikayetin yazılı veya tutanağa geçirilmesi suretiyle sözlü olarak yapılabileceği ifade edilmiştir. Bununla birlikte uygulamada suç duyurusu genel itibarıyla yazılı olarak yapılmakta olup başvurular da bu şekilde kabul edilmektedir.
Suç duyurusu dilekçesi yazılarak başvuruda bulunulduktan sonra;
ilgili Cumhuriyet başsavcılığı tarafından soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verileceği yasada açıkça belirlenmiştir. Bu halde kendisi hakkında şikayette bulunulan kişiye şüpheli sıfatı verilemez.
Soruşturma aşamasının neticelenmesi ile toplanan delillerin, suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturması halinde Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheli veya şüpheliler hakkında iddianame düzenlenir.
Soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmesi durumunda ise bu karar, varsa ihbarda bulunan ya da şikayet edene bildirilir. Bu durumda verilen bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanunu 173. maddesinde detayları açıklanan usul uyarınca itiraz edilebilecektir.
Yapılan itirazın kabulüne karar verilmesi durumunda Cumhuriyet başsavcılığı tarafından soruşturma işlemleri başlatılır. Yasadaki düzenleme uyarınca bu şekilde yapılan işlem ve verilen kararlar, bunlara özgü bir sisteme kaydedilir. Yapılan bu kayıtlar, ancak Cumhuriyet savcısı, hakim ya da mahkeme tarafından görülebilmektedir.
Yukarıda açıklamış olduğumuz şekilde yapılan suç duyurusunu takiben yürütülen soruşturma neticesinde kovuşturma evresine geçilmesini takiben suçun şikayete bağlı suçlar arasında yer aldığının anlaşılması durumunda; mağdurun açık bir şekilde şikayetten vazgeçmediği hallerde, yargılamaya devam olunur.
Yasa uyarınca kamu davasını açma görevi, Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirilmektedir. Cumhuriyet savcısı tarafından ihbar ya da başka bir suretle bir suçun işlenildiği izlenimi veren bir hal öğrenilir öğrenilmez kamu davasını açılmasına yer olup olmadı hususunda karar verilmek üzere hemen işin gerçeği araştırılmaya başlanır.
Cumhuriyet savcıları;
adına emrinde bulunan adli kolluk görevlileri marifetiyle, şüpheli lehine ve aleyhine olan delilleri toplamak, muhafaza altına almak ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlüdür.
Suç duyurusu dilekçesi avukatı istanbul, yazılması, yazdırılması ve tüm hukuki destek talepleriniz ile ilgili olarak hukuk ofisimize ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ulaşabilirsiniz.