Suç eşyasını satın alma veya kabul etme suçu, TCK 165. maddesinde Malvarlığına Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Bir suçun işlenmesi ile elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerlerini, suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Düzenleme ile, suç işlemek suretiyle veya suç işlenmesi nedeni ile elde edilen menfaatlerin piyasada tedavüle konulmasının ve suç işlemenin menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görülmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Yasa gerekçesi uyarınca; Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesine konu suçun, mutlaka malvarlığına karşı bir suç olması gerekmez. Yine suçtan dolayı daha önce bir mahkumiyet kararı verilmiş olması veya daha önce işlenmiş olan suç nedeniyle failin kusurlu sayılması veya cezalandırılması gerekmez. Suçun cezalandırılabilir olması da gerekmeyip zamanaşımına uğramış bir suç da olabilir.
Bu suça konu olan suç, soruşturması ve kovuşturulması şikayete bağlı veya kasten ya da taksirle işlenmiş bir suç olabilir. Hatta, bu suçtan dolayı mağdur tarafından şikayet yoluna hiç başvurulmamış veya başvurulmasına rağmen şikayetten vazgeçilmiş ya da yabancı bir ülkede dahi işlenmiş olabilir.
Bir suçtan doğrudan ya da dolaylı şekilde elde edilen her türlü malvarlığı değerleri, bu suçun konusunu oluşturabilir. Ayrıca suç, seçimlik hareketli suçlardan olup daha önce işlenmiş olan suçtan elde edilen eşyanın kabul edilmesi veya satın alınması şeklinde oluşabilir. Düzenlenen suç ile korunan hukuki değer kişilerin malvarlığıdır. Bu malvarlığı değerleri taşınır, taşınmaz ya da para olabilir. Önceden işlenen suçun faili TCK 165. maddesinde açıklamış olduğumuz suçun faili olamaz.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Bu suç açısından teşebbüs, icra hareketlerinin bölünebildiği durumlar açısından mümkündür.
Bu suç için dava zamanaşımı sekiz yıl olarak belirlenmiştir.
Bu suç, uzlaşma kapsamına alınmış suçlar arasında yer almamaktadır.
Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi uzlaşma, bilmeden çalıntı malı satın alma cezası, çalıntı malı bilmeden satın almak, çalıntı motor cezası nedir, bilmeden çalıntı telefon almak, hırsızlık mal alıp satmak, suç eşyasının satın alınması yargıtay kararları, suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi Yargıtay kararı, ceza avukatı istanbul ve tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.