Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma
Aile Hukuku
Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma

Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma nedir?

Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş boşanma nedenlerinden biridir. TMK 163. maddesinde bu boşanma nedenine yer verilmiş olup;

  • Eşlerden birinin suç işlemesi,
  • Haysiyetsiz bir hayat sürmesi,

durumlarında diğer eşe boşanma davası açma ve boşanmayı talep etme hakkı tanınmıştır. Buna göre düzenleme uyarınca eşlerden birinin küçük düşürücü bir suç işlemesi yahut haysiyetsiz bir hayat sürmesi durumunda bu nedenle onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemeyeceği durumlar boşanma nedeni oluşturabilecektir. Bilindiği üzere en basit tarifi ile boşanma,  evlilik birliğine hakim kararı ile son verilmesi olarak tarif edilmektedir.

Yukarıda açıklamış olduğumuz her iki boşanma nedeni de nisbi boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle boşanmaya hükmedilebilmesi için küçük düşürücü suç işlenmesi ya da haysiyetsiz bir hayat sürülmüş olmasının diğer eş açısından birlikte yaşamı çekilmez duruma getirmesi zorunludur. Mutlak boşanma nedenleri açısından bakıldığında bu sebeplerin varlığı boşanma için tek başına yeterli iken yazımıza konu eşlerden birinin suç işlemesi veya haysiyetsiz bir hayat sürmesi sebepleri açısından boşanmaya karar verilebilmesi için görülecek davada aynı zamanda bu boşanma sebeplerinin birlikte yaşamı çekilmez hale getirmiş olması şartı aranacaktır.

Haysiyetsiz hayat sürme

Haysiyetsiz hayattan söz edilebilmesi ve bu sebeple boşanma kararı verilebilmesi için, başkalarıyla ilişkinin bir yaşam tarzı olarak benimsenmiş olması ve bu şekilde yaşamanın az veya çok devamlılık göstermesi gerekir.

Boşanma davasında birden fazla boşanma nedenine dayanılabilir mi?

Boşanma davalarında birden farklı ya da birden fazla boşanma nedenine dayanılması için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Hatta bir boşanma nedeninin ispat olunamaması durumunda dayanılan bir başka boşanma nedenine istinaden tarafların boşanmasına karar verilebilecektir. Yargıtay tarafından bu husus, boşanma talepli açılan bir davada iki ayrı boşanma sebebine dayanılabileceği şeklinde açıklanmaktadır.

Boşanma davasında alınacak tedbirler nelerdir?

TMK 169. maddesi uyarınca hakim davanın devamı boyunca gerekli olan ve özellikle eşlerin;

  • Barınması,
  • Geçimi,
  • Mallarının yönetimi,
  • Çocuklarının bakım ve korunması,

ile ilgili geçici önlemleri kendiliğinden alır.

Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma avukatı istanbul

Aile hukukuna dair tüm uyuşmazlıklarınız konusunda hukuki destek almak için 08504201155 şeklindeki iletişim hattımızı kullanarak Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki