Taksirle Öldürme Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Taksirle Öldürme Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Taksirle Öldürme Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Taksirle öldürme suçu nedir, taksirle öldürme suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde taksirle öldürme suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Türk Ceza Yasası 85. maddesi uyarınca taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yine aynı madde uyarınca fiilin, birden fazla insanın ölümüne veya bir ya da birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir ya da birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde ise, kişi iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yasa gerekçesinde madde ile taksirle öldürme suçunun tanımlandığı belirtilmiştir. Genel hükümler başlıklı Birinci Kitapta yer alan taksire ilişkin hükümlerin, bu suç açısından da geçerli olduğu açıklanmıştır.  Maddenin ikinci fıkrasına göre; fiilin, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla insanın ölümüyle birlikte, bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması hali, birinci fıkraya göre daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektiren neden oluşturmaktadır. Ayrıca maddenin ikinci fıkrası ile fiilin, birden fazla insanın ölümüne veya bir ya da birden fazla insanın ölümüyle birlikte, bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinin daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektiren neden oluşturduğu belirtilmiştir.

Taksir, Türk Ceza Kanunu 22. maddesinde açıkça tanımlanmıştır. Buna göre “Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.”

Taksirle öldürme nasıl meydana gelir?

Taksirle öldürme suçu failin herhangi bir davranışı nedeniyle meydana gelebildiği için serbest hareketli bir suçtur. Ayrıca bu suç failin icrai hareketi ile meydana gelebileceği gibi ihmali hareketi ile de oluşabilir. Yasada suçun icrai ya da ihmali meydana gelmesi durumunda herhangi bir ayrıma yapılmamıştır. Buna göre suçun ihmali hareketle işlenmesi halinde sırf bu nedenle indirim uygulanması söz konusu değildir. Taksirle öldürme suçunun meydana gelebilmesi için kişinin ölümün meydana geleceğini öngörmesi gerekir.

Taksirle öldürme suçunun nitelikli hali

Suçun nitelikli hali TCK 85/2 maddesinde açıklanmıştır. Burada birden fazla insanın ölümüne veya bir ya da birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir ya da birden fazla kişinin yaralanmasına neden olunması hali nitelikli hali olarak açıklanmıştır. Bir veya birden fazla kişinin yaralanması halinde yaralamanın ne ölçüde olması gerektiği ayrıca belirtilmemiştir.

Cezasızlık ve indirim

Türk Ceza Yasası 22. maddesi uyarınca taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez. Bilinçli taksir halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir. Bilinçli taksir, kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halidir.  Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenmektedir. Ayrıca birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olup her failin cezası, kendi kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.

Teşebbüs ve iştirak

Taksirle öldürme suçunda teşebbüs ve iştirak mümkün değildir.

Taksirle öldürme suçu avukat istanbul

Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk Danışmanlık Avukatlık ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

 

Önceki
Sonraki