Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri Hakkında Genel Bilgiler

Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri Hakkında Genel Bilgiler
Bireysel İş Hukuku
Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri Hakkında Genel Bilgiler

Ücretli izin hakkı nedir?

Yazımız içeriğinde, işçinin yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri hakkında genel bilgilere yer vereceğiz. İşçinin yıllık ücretli iznine ilişkin hakkı, 10.06.2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu 53. maddesinde açıklanmış olup buna göre;

İşçinin ücretli izne hak kazanabilmesi için, iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekmekte olup bu izin hakkından vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışan işçilere, 4857 sayılı İş Kanununun yıllık ücretli izne ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçinin yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılacağı haller ise İş Kanunu 55. maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yıllık ücretli izin hakkı kaç gün?

Yıllık ücretli izin hakkı kaç gün sorusu, İş Kanunu 53. maddesinde cevaplanmıştır. Buna göre;

İşveren tarafından işçilere verilecek yıllık ücretli izne ilişkin süre, hizmet süresinin;

  • Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olduğu işçiler bakımından on dört günden,
  • Beş yıldan fazla on beş yıldan az olan işçiler bakımından yirmi günden,
  • On beş yıl (dahil) ve daha fazla olan işçiler bakımından yirmi altı günden,

az olamayacaktır. Bununla birlikte yıllık izin süreleri, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık ücretli iznin işveren tarafından bölünmesi mümkün değildir. Ayrıca İş Kanunu, 53. maddesinde öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile iznin bir bölümü 10 günden aşağı olmamak kaydı ile bölümler halinde kullanılabilir.

İşveren tarafından işçiye yıl genelinde verilen diğer ücretli ve ücretsiz izinler ile dinlenme ve hastalık izinleri, yıllık izne mahsup edilemez. Ayrıca işverenin, iş yerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösteren bir izin kayıt belgesi tutma zorunluluğu bulunmaktadır.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izni

Yasa uyarınca yer altı işlerinde çalışan işçiler açısından yıllık ücretli izne ilişkin süreler, yukarıda saydığımız süreler bakımından dörder gün arttırılarak uygulanacaktır.

Küçük yaştaki işçiler ve yukarı yaştaki işçilerin yıllık ücretli izni

Yasada küçük yaştaki işçiler ve yukarı yaştaki işçiler açısından ayrı bir durum öngörülmüştür. Buna göre 18 ve 18 yaşından küçük yaştaki işçiler ile 50 ve üzeri yaştaki işçiler açısından bu kişilere bu şekilde verilecek izin süresi 20 günden az olamayacaktır.

Yıllık ücretli izin nasıl hesaplanır?

Yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için gereken sürenin hesaplanmasında işçinin, aynı işverenin bir ya da birden fazla iş yerlerinde çalışmış olduğu süreler birleştirilir.  Ayrıca, bir işverenin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerinde çalışan işçilerin aynı işverene ait ve İş Kanunu kapsamına girmeksizin çalışmış olduğu süreler de hesaplamada dikkate alınır.

Yukarıda açıkladığımız bir yıllık süre içerisinde İş Kanunu 55. maddesindeki düzenlemede yer alan durumlar haricindeki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi durumunda, bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde edebilmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.

Yıllık ücretli izin günleri hesaplanırken, izin süresine rastlayan;

  • Ulusal bayram,
  • Hafta tatili,
  • Genel tatil günleri,

izin süresinden sayılmayacaktır.

Yasa uyarınca işçinin yıllık ücretli izinlerini iş yerinin kurulu olduğu yerden başka bir yerde geçirme talebinde bulunması durumunda bu hususu belgelemesi kaydı ile işveren, işçinin gidiş ve dönüşünde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere toplam 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.

Yıllık ücretli izin hakkı avukat istanbul

Yıllık ücretli izin hakkı avukat istanbul ve tüm hukuki destek ile danışmanlık talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki