Velayetin Değiştirilmesi Davası Dilekçesi

Velayetin Değiştirilmesi Davası Dilekçesi
Dilekçeler
Velayetin Değiştirilmesi Davası Dilekçesi
Velayetin Değiştirilmesi Davası Dilekçesi YAZDIRMAK İÇİN: 
Aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Yalnızca 3 adımda tüm dilekçelerinizi interaktif olarak yazdırabilir, dilekçeniz yazılırken izleyebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilirsiniz.
1

Formu doldurun ve sizinle iletişime geçilmesini bekleyin
2

Dilekçe yazdırma bedelini ödeyerek dilediğiniz gün ve saate randevunuzu alın
3

Randevu gün ve saatinde dilekçenizin yazılmasını bilgisayarınızın başından takip edebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilir, tamamlandığında vereceğiniz onay ile dilekçenizin e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz

İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.

Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.







    Velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi

    Yazımız içeriğinde velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi hakkında genel bilgilere yer vereceğiz. Bilindiği üzere yasa uyarınca ergin (reşit) olmayan çocuk, anne ve babasının velayeti altındadır. Ortada buna ilişkin yasal bir neden bulunmadığı müddetçe velayetin anne ve babadan alınması mümkün değildir. Bununla birlikte boşanma ile velayetin anne babadan birine verildiği durumlarda şartların varlığı halinde velayetin değiştirilmesi mümkün olabilmektedir. Kimi zaman velayetin değiştirilmesi talebinde bulunan tarafın buna dair makul bir sebebi bulunmasına rağmen kimi zaman da böyle bir neden bulunmamasına rağmen başvuruda bulunulmaktadır. Hakim vasi atanmasına gerek görmediği sürece, kısıtlanan ergin çocuklar da anne babalarının velayeti altında kalırlar.

    Yasa, evliliğin devam etmekte olduğu süre boyunca anne babanın velayeti birlikte kullanacağını açıkça ifade etmiştir. Bununla birlikte, ortak hayata son verildiği durumlarda yahut ayrılık halinin gerçekleşmiş olması halinde hakim, velayeti eşlerden birisine verebilir. Ölüm konusuna gelindiğinde, velayet, anne ve babadan birinin ölümü durumunda sağ kalan eşe, boşanma halinde ise çocuk kendisine bırakılan tarafa ait olmaktadır. Bu aşamada karşılaşılan bir başka sorun anne ve babanın evli olmaması durumudur. Yasa bununla ilgili de bir tespit yapmış, anne babanın evli olmadığı haller açısından velayetin anneye ait olacağını belirlemiştir. Annenin küçük, kısıtlı yahut ölmüş veya kendisinden alınmış olması durumunda hakimin, çocuğun menfaatini göz önünde bulundurarak vasi ataması ya da velayeti babaya vermesi mümkündür.

    Velayetin değiştirilmesi istemi, buna ilişkin bir dava dilekçesi ile yapılmalıdır. Zira bu talebin Aile Mahkemesine yapılması gerekmekte olup talep mahkeme tarafından incelenecektir. Bu nedenle velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi hazırlanarak bu istemle mahkemeye sunulur. Hazırlanan dilekçe içeriğinde buna ilişkin nedenler, talepler ve deliller açıkça belirtilmelidir. Başvuru için avukat zorunluluğu bulunmasa dahi herhangi bir hataya imkan vermemek adına bu süreçte bir avukatın yardımının da alınması gerekebilir.

    Velayetin kaldırılması

    Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaması yahut bu önlemlerin yetersiz olacağının önceden anlaşılması durumunda hakim;

    • Anne babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması ya da buna benzer sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi,
    • Anne ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi yahut ona karşı olan yükümlülüklerini ağır şekilde savsaklaması,

    durumunda velayetin kaldırılmasına karar verebilir. Velayetin anne babanın her ikisinden birden kaldırılması durumunda çocuğa bir vasi atanır. Bu halde karşılaşılan sorulardan bir tanesi de velayetin kaldırılmasının birden fazla çocuk bulunması halinde kararın hangi çocuklar açısından geçerli olacağına ilişkindir. Yasada bununla ilgili de tespitte bulunulmuş olup verilecek kararda aksi belirtilmediği müddetçe velayetin kaldırılması, mevcut ve doğacak tüm çocukları kapsayacaktır.

    Anne babanın yeniden evlenmesi ve velayet

    Velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi, içeriği itibarıyla anne babanın yeniden evlenmesine de konu olabilmektedir. Zira burada merak edilen, yeniden evlenmenin velayetin değiştirilmesi konusuna etkisidir.  Bu sorunun cevabı, velayete sahip anne yahut babanın yeniden evlenmesinin velayetin kaldırılmasını gerektirmeyeceğidir. Bununla birlikte velayet konusunda en önemli kriter çocuğun menfaatleri olup, çocuğun menfaatinin gerektirdiği hallerde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayetin kaldırılarak çocuğa vasi atanması dahi yasa uyarınca mümkündür.

    Velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi avukatı istanbul

    Velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi avukatı istanbul ve diğer hukuki danışmanlık – destek talepleriniz için 08504201155 numaralı telefon numaramızdan Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.

    Önceki
    Sonraki