Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması – Tenfizi Dilekçesi

Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması – Tenfizi Dilekçesi
Dilekçeler
Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması – Tenfizi Dilekçesi
Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması – Tenfizi Dilekçesi YAZDIRMAK İÇİN: 
Aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Yalnızca 3 adımda tüm dilekçelerinizi interaktif olarak yazdırabilir, dilekçeniz yazılırken izleyebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilirsiniz.
1

Formu doldurun ve sizinle iletişime geçilmesini bekleyin
2

Dilekçe yazdırma bedelini ödeyerek dilediğiniz gün ve saate randevunuzu alın
3

Randevu gün ve saatinde dilekçenizin yazılmasını bilgisayarınızın başından takip edebilir, gerekli ekleme ve düzeltmeleri yaptırabilir, tamamlandığında vereceğiniz onay ile dilekçenizin e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz

İletişim formunu doldurarak “Gönder” butonuna bastıktan sonra talebiniz bize ulaşır. Ofisimiz tarafından sizinle iletişime geçilerek, bilgilendirme ve ödeme aşamasının ardından vereceğiniz onay ve alacağınız randevu ile, dilediğiniz saatte, bilgisayarınızın başından hiç kalkmadan “Google Documents” sistemi kullanılarak Avukatlarımız ile interaktif ve karşılıklı şekilde dilekçenizin yazılmasını canlı olarak takip ve kontrol edebilirsiniz.

Aynı zamanda dilekçenizin yazıldığı esnada, gereken yerlere ekleme, çıkarma ve düzeltmeler yapılması konusunda uyarılarda bulunabilir, dilekçenizin tarafınızca onaylanması ile birlikte elektronik posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Hemen başlamak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.







    Yabancı mahkeme kararının tanınması – tenfizi dilekçesi nedir?

    Bu yazımızda yabancı mahkeme kararının tanınması – tenfizi dilekçesi hakkında bilgilere yer vereceğiz. Yabancı mahkeme kararlarının kararın verilmiş olduğu ülke dışında tanınması, tanınacağı ülkenin bu konu ile ilgili olarak belirlediği şartlara bağlıdır. Uygulamada bu durumdan tanıma ve tenfiz olarak bahsedilmektedir.

    Tanıma ve tenfiz neticesinde yabancı mahkeme kararı, yerel mahkeme tarafından verilmiş bir karar gibi hüküm ve sonuçlarını doğurur. Tenfiz söz konusu olduğunda yabancı devlet tarafından verilen kararın icra edilebilirliği gündeme gelecektir. Ancak icra edilebilirlikten söz edilmediği durumlarda tanıma kararı gündeme gelecektir.

    Bu nedenle yabancı mahkeme kararının tanınması – tenfizi dilekçesi, kararın niteliğine göre değişiklik gösterecektir.

    Tenfiz dilekçesi ve kararı

    Yabancı mahkemeler tarafından hukuk davalarına ilişkin olarak verilen ve o devlet yasalarına göre kesinleşmiş durumda olan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi, bu konuda yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlanmıştır.

    Bunun yanında yabancı mahkemelerin ceza davalarına ilişkin ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir.

    Tenfiz talepli verilecek kararlar hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir. Bu nedenle yabancı mahkeme kararının tenfizi dilekçesi ilgili görevli ve yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi’ne teslim olunmalıdır.

    Tenfiz kararları kendisine karşı tenfiz istenen kişinin;

    • Türkiye’deki yerleşim yeri,
    • Yoksa sakin olduğu yer,

    mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri yahut sakin olduğu bir yer bulunmaması durumunda ise Ankara, İstanbul ya da İzmir mahkemelerinden birinden talep olunabilir.

    Kimlerin tenfiz talebinde bulunabileceği sorusuna ise yasada cevap verilmiştir. Buna göre;

    Kararın tenfiz edilmesinde hukuki yararı bulunan herkesin tenfiz talebinde bulunabileceği yasada açıkça ifade edilmiştir. Yabancı mahkeme kararının tenfizi istemi dilekçe ile olur. Yazılacak dilekçeye karşı taraf sayısı kadar örnek eklenmelidir. Yabancı mahkeme kararının tenfizi dilekçesinde yer alması gerekenler aşağıda açıklanmış olup bunlar arasında;

    • Tenfiz talep edenle, karşı taraf ve varsa kanuni temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri,
    • Tenfiz konusu hükmün hangi devlet mahkemesi tarafından verilmiş olduğu ve mahkemenin adı ile ilamının tarih ve numarası ile hükmün özeti,
    • Tenfiz, hükmün bir kısmı hakkında talep olunuyor ise bunun hangi kısım olduğu,

    gibi unsurlar yer almaktadır.

    Tenfiz dilekçesine eklenmesi gereken belgeler nelerdir?

    Tenfiz dilekçesine eklenmesi gereken belgeler Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun 53. maddesi ile belirlenmiştir. Bu belgeler;

    • Yabancı mahkeme ilamının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı ya da ilamı veren yargı organınca onanmış örneği ve onanmış tercümesi,
    • Yabancı mahkeme ilamının kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamları tarafından usulen onanmış yazı ya da belge ile onanmış tercümesi,

    şeklindedir.

    Tenfiz şartları nelerdir?

    Yabancı mahkeme tarafından verilen kararın tenfizi şartları;

    • Türkiye Cumhuriyeti ile ilamın verildiği devlet arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma veya o devlette Türk mahkemeleri tarafından verilmiş ilamların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün yahut fiili uygulamanın bulunması,
    • İlamın, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş bulunması ya da davalının itiraz etmesi şartı ile ilamın, dava konusu yahut taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmamasına rağmen kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması,
    • Yabancı mahkeme tarafından verilen hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması,
    • O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tenfiz talebinde bulunulan kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış ya da o mahkemede temsil edilmemiş veya bu kanunlara aykırı şekilde gıyabında yahut yokluğunda hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tenfiz talebine karşı Türk mahkemesine itiraz etmemiş olması.

    Yabancı mahkeme kararının tanınması

    Yabancı mahkeme kararının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilamın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkeme tarafından tespitine bağlıdır. İhtilafsız kaza kararlarının tanınması da aynı hükme tabidir. Yabancı mahkeme kararına dayanılarak Türkiye’de idari bir işlemin yapılmasında da aynı usul uygulanır.

    Yabancı mahkeme kararının tanınması – tenfizi dilekçesi

    Yabancı mahkeme kararının tanınması – tenfizi dilekçesi avukatı istanbul ve tüm hukuki talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı iletişim hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

    Önceki
    Sonraki