Yağma (Gasp) Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Yağma (Gasp) Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Yağma (Gasp) Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Yağma gasp suçu nedir, yağma gasp suçunun cezası nedir?

Yağma (gasp) suçu TCK 148. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı yönünden büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit etmek suretiyle ya da cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur bırakan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yağma (gasp) suçunun faili ve mağduru herkes olabilir. Suç, kasten işlenebilen suçlardandır.

Senet – Senedin Yağması Suçu nedir, senet – senedin yağması suçunun cezası nedir?

Cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun;

  • Kendisini ya da başkasını borç yükümü altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye,
  • Böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya,
  • İleride böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya
  • Varolan bir senedi imha etmeye ya da imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de aynı ceza verilir.

Mağdurun, herhangi bir vasıta ile kendisini bilmeyecek ve savunamayacak hale getirilmesi de, yağma suçunda cebir sayılır.

Yağma (gasp) suçunda cezayı artıran nedenler nelerdir?

Yağma (gasp) suçunun;

a) Silahla işlenmesi,

b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale sokması suretiyle işlenmesi,

c) Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi,

d) Yol kesmek şeklinde veya konutta, işyerinde ya da bunların eklentilerinde işlenmesi,

e) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak halde bulunan kişiye karşı işlenmesi,

f) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten faydalanılarak işlenmesi,

g) Suç örgütüne fayda sağlama amacı ile işlenmesi,

h) Gece vakti işlenmesi,

hallerinde, fail hakkında on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Yağma (gasp) suçunda oluşan netice nedeniyle cezanın ağırlaştırılmasını gerektiren durumdan da bahsetmek gerekmektedir. Yağma suçunun işlenmesi esnasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebi ile ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. (Türk Ceza Kanunu 87. maddesi)

Yağma (gasp) suçunda daha az ceza verilmesini gerektiren nedenler nelerdir?

Burada iki durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlardan birincisi TCK 150. maddesi birinci fıkrasında açıklanan durumdur. Buna göre alacağın tahsili amacı ile cebir veya şiddet kullanılması daha az ceza verilmesini gerektiren bir hal olarak açıklanmıştır. Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanacaktır.

Bir diğer durum ise TCK 150. maddesi ikinci fıkrasında açıklanmıştır. Bu düzenlemeye göre ise malın değerinin az olması daha az ceza verilmesini gerektiren bir sebep olarak ortaya çıkmaktadır. Meşru savunma, kanun hükmünün yerine getirilmesi, bir hakkın kullanılması ve muhatabın rızası hukuka uygunluk nedeni olarak kabul görebilmektedir. Bu durumda ise yağma suçuna konu malın kıymetinin azlığı, sanığa verilecek cezanın üçte birden yarıya kadar indirilmesi sebebidir.

TCK 167. maddesi uyarınca malvarlığına ilişkin suçlarda suçun;

a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b) Üst soy veya alt soyunun ya da bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın,

c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin,

zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz. Ancak TCK 167. maddesinde yağma ve nitelikli yağma suçları kapsam dışında bırakıldığı ve hariç tutulduğu için bu suç türü ile ilgili olarak suçun akrabaya işlenmesi açısından herhangi bir cezasızlık ya da cezada indirim nedeninden bahsetmek mümkün değildir.

Teşebbüs

Yağma (gasp) suçunda malın alınmış olması suçun tamamlanması nedenidir. Bu nedenle yalnızca cebir veya tehdit kullanılmış olması suçun tamamlanması için yeterli olmadığından malın alınmadığı durumlarda teşebbüsten söz etmek gerekmektedir.

Yağma (gasp) suçu etkin pişmanlık

TCK 168. maddesi uyarınca yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek cezanın;

  • Suç tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin etmek sureti ile tamamen gidermesi durumunda yarısına kadarı,
  • Kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın üçte birine kadarı indirilebilir.

Yağma (gasp) suçu avukat istanbul

Gasp suçunda uzlaşma, gasp suçunda şikayetten vazgeçme, gasp suçu cezası kaç yıl, gasp suçuna af var mı, gasp suçu iftirası, gasp suçu denetimli serbestlik, gasp suçunun zamanaşımı süresi, yağma suçundan beraat, yağma suçu savunma, yağma suçu tck, yağma suçu şikayetten vazgeçme, nitelikli yağma, ceza avukatı istanbul ve benzeri konulardaki tüm sorularınız ve hukuki danışmanlık talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki
Sonraki