Bu makalemizde yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Bu suç Türk Ceza Yasası 98. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla veya diğer herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen veya durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Madde metninde, yardım ya da bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun konusu, yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla veya başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimse olabilir. Suçun faili ise, herkes olabilecektir.
Yasa gerekçesine göre belirtilen durumlarda bulunan bir kimseye karşı yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, bu suç oluşacaktır. Ancak, belirtilen durumlarda bulunan kişilere gerekli müdahalenin yapılabilmesine yönelik olarak bir teşkilatlanmanın olduğu yerlerde, kişilerin yardım için girişimde bulunmaması suç oluşturmayacaktır. Ancak, ilgili makamların bu durumdan haberdar olmaması halinde, kişilerin durumu derhal ilgili makamlara bildirme yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi de bu madde kapsamında suç olarak tanımlanmıştır. Bu maddede yer alan uygulamanın Türk Ceza Kanunu 97. maddesinden farkı bu suç türünde failin mağdur üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğü yoktur.
Yasadaki “ilgili makamlar” kısmından polis, jandarma, hastane veya benzeri kamu kurumları anlaşılmalıdır. Suç kasten işlenebilen suçlardandır.
TCK 98/2 ile maddenin ikinci fıkrasında, netice sebebiyle ağırlaşmış suç haline ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir. Buna göre yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmediği durumlarda kişinin ölmesi durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Bu suç türünde suça teşebbüs mümkün değildir ancak iştirak, suça azmettirme veya yardım etme halinde söz konusu olabilecektir.
Bu suç nedeniyle görülen davalarda yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Her türlü hukuk ve ceza davalarınız hakkında hukuki yardım ve danışmanlık talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne 08504201155 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.