Bu yazı içeriğinde yasama organına ve hükümete karşı suç hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suçlar, TCK 311. ve TCK 312. maddelerinde açıklanmıştır. Buna göre;
TCK 311. maddesi uyarınca cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs eden kişiler, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 312. maddesinde ise cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verileceği açıklanmıştır.
Yasa gerekçesinde, Anayasayı ihlal suçunun, Anayasa düzenine hakim olan ilke ve sistemleri koruma amacını güderken; TCK 311. maddesinin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik unsurunun oluşturduğu üç güçten birini ve yasama gücünü oluşturan Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Anayasa kurallarına uygun bir biçimde görevlerini yerine getirebilmesi yeteneğini koruduğu ifade edilmiştir.
Anayasa düzenini ortadan kaldırma veya bu düzen yerine başka bir düzen getirme veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önleme amacını gerçekleştirmek için TBMM’ne yönelen saldırılar, Anayasayı ihlal suçunu oluşturur. 311. maddede tanımlanan suç, bu amaçlar dışında TBMM’nin Anayasaya uygun bir şekilde görevlerini yerine getirmesinin engellendiği durumlarda oluşacaktır.
Düzenleme ile TBMM’nin görevlerinin engellenmesine yönelik teşebbüse ait icra hareketleri, tam suç gibi cezalandırılmaktadır. Bu hususta teşebbüs hareketlerinin hangi nitelikleri taşıması gerektiği sorusunun cevabı için Anayasayı ihlal suçunun gerekçesine bakılmalıdır.
Yasama organına karşı suçun oluşabilmesi için, cebir veya tehdide başvurulmalıdır. Bu nedenle, cebir ve tehdit, bu suçun seçimlik unsurunu oluşturur. Yine cebir ve tehdit kavramlarının hukuki anlam ve içeriği hakkında Anayasayı ihlal suçunun gerekçesine bakılması gerektiği yasa gerekçesinde tarif edilmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında, bu suçun işlenmesi esnasında başka suçların da oluşması durumunda bu suçlardan dolayı ayrıca cezaya hükmolunacağı kabul edilmiştir.
Düzenleme ile, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik unsurunun oluştuğu üç güçten yönetim gücünü temsil eden Hükümetin ortadan kaldırılmasına veya böyle olmamakla birlikte görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesinin ayrı bir suç olarak tanımlanmış olduğu ifade edilmiştir.
Hükümete karşı suç gerekçesinde de Anayasa düzeninin temel organlarından biri olan Hükümetin ortadan kaldırılmasına veya görevlerinin engellenmesine yönelik teşebbüse ait icra hareketlerinin tam suç gibi cezalandırılacağı açıklanmıştır.
Maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar için Anayasayı ihlal ve Yasama organına karşı suça ilişkin maddelerin gerekçelerine bakılmalıdır.
Her iki suç açısından da dava zamanaşımı süresi otuz yıldır.
Her iki suç açısından da görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.
Tüm hukuki danışmanlık ve talepleriniz için hukuk ofisimize ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.