Bu makalemizde zehirli madde imal ve ticareti suçu hakkında genel bilgilere yer verilecektir. Suç, Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar ana başlığı altında ve TCK 193. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre; İçeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten, bulunduran, satan veya nakleden kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Düzenleme ile, insan sağlığı için ortaya koyduğu tehlike nedeniyle zehirlerin izinsiz olarak üretilmesi veya ticareti suç haline getirildiği belirtilmiştir. İzinsiz üretim veya ticaretten kastedilen, bu faaliyetlerin gerekli iznin alındığını gösteren belge bulunmadan icra edilmesidir.
Zehirin aynı zamanda uyuşturucu veya uyarıcı madde özelliği göstermesi durumunda TCK 44. maddesi gereğince fikri içtima kuralları uygulanmalıdır. İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır.
Yasa maddesi, mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu 409. maddesine karşılık gelmektedir. Eski yasa metninde bu madde;
“Madde 409 – 403 üncü maddede yazılı mevaddın gayri semleri bila mezuniyet satanlar on beş günden iki seneye kadar hapis olunur ve bunlardan on beş liradan yüz liraya kadar ağır cezayı nakdi alınır ve sattığı semler müsadere edilir.” şeklinde idi.
Yukarıda yapılan açıklamalara ek olarak TCK 193. maddesinin Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile bağlantısından da bahsetmek gerekir. 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yasanın 43. maddesi uyarınca; Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbi ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkanında bulunduranlar Türk Ceza Kanununun 193. maddesine göre cezalandırılır.
Ancak eczanesi bulunmayan yerlere münhasır olmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince tesbit ve ilan edilecek müstahzarlar bu hükümden müstesnadır.
Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
Bu suç için dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Tüm hukuki danışmanlık ve her türlü talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.