Zimmet Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Zimmet Suçu Hakkında Genel Bilgiler
Ceza Hukuku
Zimmet Suçu Hakkında Genel Bilgiler

Zimmet suçu nedir, zimmet suçunun cezası nedir?

Bu makalemizde, zimmet suçu ile ilgili genel bilgilere yer verilecektir. Zimmet suçu TCK 247. maddesinde Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre; Görevi sebebi ile zilyetliği kendisine devredilmiş olan yada koruma ve gözetimle yükümlü bulunduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Aynı madde kapsamında suçun zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde ise cezanın artırılacağı öngörülmektedir. Bu durumda sanığa verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Zimmet suçunda fail kamu görevlisi veya Türk Ceza Yasası ve özel yasalar uyarınca kamu görevlisi niteliğinde olan kişilerdir. Kamu görevlisi ya da bu konumda olmayan kişilerin zilyetliği kendisine verilen bir şeyi mal edinmesi halinde ise güveni kötüye kullanma suçu oluşacaktır. Zimmet suçu, kasten işlenebilen suçlardandır.

Zimmet suçu nasıl oluşur?

Yasa gerekçesi uyarınca zimmet suçunun konusunu, taşınır veya taşınmaz mallar oluşturur. Bunun için malın zilyetliği kamu görevlisine devredilmiş olmalı veya kamu görevlisinin bu mal üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunmalıdır. Malın mülkiyetinin devlet, herhangi bir kamu kurumu veya herhangi bir kişiye ait olması arasında fark bulunmamaktadır. Yine suçun oluşması için, suça konu malın kamu görevlisinin şahsının veya bir başkasının zimmetine geçirilmiş olması arasında fark bulunmamaktadır.

Zimmet suçunun oluşması için, suça konu mal zimmete geçirilmelidir. Zimmete geçirmekten kasıt, suça konu mal üzerinde malikmiş gibi tasarrufta bulunmaktır. Bahsedilen tasarruf, suç konusu şeyin mal edinme, amacı dışında kullanılma, tüketilme şeklinde olabileceği gibi, başkasına satılması ya da verilmesi şeklinde de gerçekleşebilir. Zimmete geçirme, icrai davranışlarla gerçekleşebileceği gibi, ihmali bir davranışla da gerçekleştirilebilir.

Zimmet suçunda cezayı artıran ve azaltan nedenler nelerdir?

Zimmet suçunda cezayı artıran neden, suçun hileli davranışlarla işlenmesidir. Buna göre cezanın artırılması için; kamu görevlisinin görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçirmesi işlemine ek olarak suçun hileli davranışlarla işlenmesi gerekecektir.

Türk Ceza Kanunu 248. maddesinde ise bu suçun etkin pişmanlık kapsamında olduğu belirtilmiştir. Bunun anlamı şudur; Soruşturma ve kovuşturma aşamaları açısından durum ikiye ayrılmaktadır. Soruşturma başlamadan önce, zimmete geçirilen malın sahibine aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisi indirilecektir. Kovuşturma başlamadan evvel, gönüllü olarak, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir.

Etkin pişmanlığın hükümden önce gerçekleşmesi halinde ise verilecek cezanın üçte biri indirilecektir. Dolayısıyla verilecek cezada indirim yapılabilmesi için kişinin hangi aşamada zararı gidermiş olduğu büyük önem taşımaktadır.

Malın değerinin azlığı

TCK 249. maddesi uyarınca zimmet suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilecektir.

Ayrıca burada 5411 sayılı Bankacılık Kanunu 160. maddesine de dikkat çekmek gerekir. Bu madde uyarınca kovuşturma başlamadan önce, gönüllü olarak, zimmete geçirilen para veya para yerine geçen evrak veya senetlerin veya diğer malların aynen iade edilmesi önem taşımaktadır. Bu durumda zimmete geçirilen para, evrak, senet veya diğer malların iadesi veya uğranılan zararın tazmini halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir. Bu durumun hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir. Yine

Zimmet suçu ve iştirak

Zimmet suçuna iştirak mümkün olup kamu görevlisi sıfatını taşımayan kişilerin iştiraki için failin kamu görevlisi olduğunu bilmeleri gerekmektedir.

Zamanaşımı

Zimmet suçu için dava zamanaşımı süresi on beş yıldır.

Zimmet suçu avukatı istanbul

Zimmet suçu ile ilgili her türlü hukuki danışmanlık ve talepleriniz için Heper Hukuk ve Danışmanlık Ofisi’ne ait 08504201155 numaralı hattımızdan ofisimize ulaşabilirsiniz.

 

Önceki
Sonraki